Machen Sie sich bekannt mit Initiator John Daane

De stuwende kracht achter Bunkercomplex Dishoek

John Daane (Middelburg, 1964) kwam als klein jochie al veel in het duinengebied van Dishoek. Hij speelde in de bunkers en hield van schatzoeken. Ook zijn oma had nog het nodige ‘Duitse spul’ liggen – een helm, een bajonet. Zo legde hij de basis voor zijn verzameling. Zijn familiegeschiedenis speelt eveneens een rol in zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog. Johns opa zat in het verzet, werd opgepakt en in ’44 in Duitsland gefusilleerd. In datzelfde jaar raakte zijn oma zwaargewond tijdens een ongeluk met munitie in de Zandstraat in Middelburg. Een Duitse arts redde toen haar leven.

In de loop der jaren bouwde John een enorme verzameling met spullen uit WOII op. Sinds de jaren 80 exposeerde hij die collectie op diverse locaties op Walcheren. Ook ontdekte hij met een vriend een unieke bunker in Ritthem, die zij opknapten. Maar het bunkercomplex Dishoek heeft Johns hart écht gestolen. De afgelopen jaren heeft hij zo’n 100.000 kilo puin uit de bunkers afgevoerd, ze opgeknapt, aanbouwtjes gesloopt, elektriciteit en een ventilatiesysteem aangelegd en de veiligheid vergroot. Dankzij een ontelbaar aantal uren werk, zijn tomeloze energie en veel doorzettingsvermogen heeft hij dit bijzondere stukje historie in oorspronkelijke staat hersteld en klaar gemaakt voor bezichtiging.

John wil in het bunkercomplex vooral het menselijke drama van de oorlog aan bod laten komen. De vele gesprekken met veteranen – Engelsen, Nederlanders én Duitsers – en hun vaak onvoorstelbare verhalen, zijn zijn drijfveer om de herinneringen aan de oorlog levend te houden. Zoals hij het zelf formuleert:

“Ik doe het voor hen, de veteranen. Zodat het tot iedereen doordringt dat dit nooit meer mag gebeuren. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Gegegevens van Stichting Bunkerverhalen november ‘44

Bestuursamenstelling:

  • Voorzitter Arno Wielemaker 
  • Secretaris Kris van Wezel
  • Penningmeester Suzan van de Walle
  • Bestuursleden Coen Albers en John Daane

Gegevens: