De indrukwekkende geschiedenis

van een uniek bunkercomplex

De bunkers bij Dishoek speelden tijdens de Slag om de Schelde een cruciale rol bij de bevrijding van Nederland in november 1944. Na de val van Antwerpen riep Hitler Walcheren uit tot ‘Festung’. Tot de laatste druppel bloed moesten zijn troepen het eiland verdedigen. Dus zetten de geallieerden de aanval in: vanuit het oosten rukten ze op over de Sloedam, vanuit het zuiden landden ze op Uncle Beach in Vlissingen en vanuit Oostende in de duinen van Westkapelle.

De opmars was succesvol, waardoor de Duitsers de Westerschelde alleen nog maar konden verdedigen vanuit het bunkercomplex bij Dishoek. Het is daarom een uniek Nederlands stukje Atlantikwall geworden, waar volop bombardementen en beschietingen plaatsvonden. Een complex waar velen de dood vonden en waar een Brits commando-eenheid de bloedigste gevechten uit haar bestaansgeschiedenis beleefde.

Het bunkercomplex in de duinen van Dishoek is dus één brok geschiedenis. Waar in de hospitaalbunker onervaren artsen onder erbarmelijke omstandigheden gewonden moesten verzorgen. Waar persoonlijke verhalen zijn overgeleverd van beide partijen: van de Britse luitenant-kolonel Cecil Farndale Phillips en Oberleutenant Hellmuth Lange. Het complex geeft bovendien een indruk hoe gewone soldaten leefden in de manschappenbunkers en vertelt het verhaal van ná de oorlog: hoe burgemeester Plomp van Valkenisse zich hard maakte voor het behoud van dit indrukwekkende oorlogsmonument.

Het hele verhaal van deze boeiende geschiedenis horen? Boek dan een rondleiding! Gedetailleerde informatie vindt u terug in deze pagina geschreven door historicus Hans Sakkers.